🇧🇪 Rallye du Condroz 2022 με τον φακό

Συνήθως Νοέμβριο ετοιμάζομαι για τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς αλλά τα τελευταία χρόνια το Rallye du Condroz είναι ο προτελευταίος αγώνας για το πρωτάθλημα Βελγίου. Φέτος ο αγώνας είχε αρκετές αλλαγές και έτσι αποφάσισα να δω σχεδόν όλες τις ειδικές για να βρω καινούργια σημεία. Αναχώρηση την Πέμπτη το πρωί για τις πρώτες ειδικές. Αργά το απόγευμα και αφού είχε νυχτώσει έκανα μια βόλτα στο service και μετά στο ξενοδοχείο για να βγάλω το πρόγραμμα της επόμενης μέρας. Παρασκευή και ο αγώνας ξεκινάει παραδοσιακά με το shakedown. Με το καλημέρα μπήκα στο κλίμα ενός κλασικού Condroz. Βροχή, κρύο, λάσπες και οι κλασικοί μεθυσμένοι θεατές που πάντα θα χαλάνε την ωραία ατμόσφαιρα ενός αγώνα rally. Δυστυχώς, η διαδρομή ήταν διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια με ελάχιστα ωραία σημεία. Μετά από 2-3 ώρες και με αρκετές καθυστερήσεις έφυγα για να δω και τις υπόλοιπες ειδικές στην προσπάθεια μου να βρω μερικά ωραία σημεία αφού οι οργανωτές φέτος αποφάσισαν να βάλουν σχεδόν σε όλες τις στροφές κορδέλες για να μην κάνουν μπούκες οι οδηγοί. Άρα και θέαμα δεν υπάρχει αλλά και παντού κορδέλες προσφέροντας ένα άθλιο background για τις φωτογραφίες. Άλλη μία βόλτα στο service για να προσθέσω μερικά αυτοκόλλητα στη συλλογή μου και επιστροφή στο ξενοδοχείο για τον σχεδιασμό της πρώτης μέρας.

Σάββατο νωρίς το πρωί και βρίσκομαι στην πρώτη ειδική του αγώνα. Έστησα τα φλας ελπίζοντας ότι θα βγουν τουλάχιστον οι πρώτες καλές αφού δεν είχε βγει ο ήλιος. Μετά τα πρώτα 10-15 αγωνιστικά έφυγα για το δεύτερο πέρασμα της ημέρας που είναι ένα κλασικό και ωραίο σημείο του αγώνα. Μία ώρα πριν ξεκινήσει ο αγώνας η οργάνωση μαζί με την αστυνομία μας έδιωξε από το σημείο γιατί ήταν επικίνδυνο. Έτσι ξαφνικά μετά από τόσα χρόνια το ίδιο σημείο έγινα ακατάλληλο για τους θεατές. Κάθε φορά σκηνικά σαν αυτό με κάνουν να θέλω να κάτσω σπίτι ή απλά να πάρω μία καρέκλα και να κάτσω να δω τον αγώνα. Τελικά, ελάχιστοι θεατές και όσοι είχαμε διαπιστεύσεις παραμείναμε στο σημείο. Μερικές καλές φωτογραφίες και επιστροφή στην ίδια ειδική που ήμουν το πρωί αλλά σε διαφορετικό σημείο. Ευχαριστημένος και από αυτή την ειδική και κατευθύνομαι για το τελευταίο πέρασμα της ημέρας σε ένα γνωστό από τα προηγούμενα χρόνια σημείο. Η οργάνωση όμως αποφάσισε ότι φέτος το σημείο πρέπει να αλλάξει και έβαλε παντού κορδέλες με αποτέλεσμα να καταστρέψει το σημείο και να το κάνει τελείως αδιάφορο. Εκνευρισμένος και σχεδόν έτοιμος να φύγω αποφάσισα να κάτσω μέσα στο δάσος με όσο φως είχε απομείνει και ότι βγει…

Κυριακή το πρόγραμμα μου είχε 3-4 περάσματα. Πρώτη ειδική σε ένα χωμάτινο σημείο με λίγα νερά και ο κόσμος αριστερά και δεξιά θυμίζοντας λίγο τις παλιές καλές εποχές. Πολύ ευχαριστημένος από το σημείο και από τις φωτογραφίες. Δεύτερο πέρασμα όχι κάτι το ιδιαίτερο πιο πολύ ήταν για να μπει κάτι στο πρόγραμμα για να γεμίσει η μέρα. Φεύγοντας άλλαξα το πρόγραμμα και αποφάσισα να κάνω άλλο ένα τελευταίο σε ένα σημείο που έχω ξανά φωτογραφίσει στο παρελθόν και έχει αρκετές διαφορετικές επιλογές.

Τέλος του αγώνα και παίρνω τον δρόμο της επιστροφής. Φτάνοντας σπίτι τσεκάρω το κινητό στα social media για αποτελέσματα και φωτογραφίες και αρχίζω να βλέπω περίεργα posts σαν κάτι να έχει πάει στραβά. Πριν αρχίσω να μεταφράζω έρχεται και το μήνυμα στο κινητό από έναν φωτογράφο που με ρωτούσε αν είμαι καλά γιατί είχε γίνει ένα ατύχημα. Δυστυχώς, δύο παιδιά 18 και 16 ετών έχασαν τη ζωή τους μετά από έξοδο που είχε ένα αγωνιστικό. Ελπίζω του χρόνου ο συγκεκριμένος αγώνας να μην είναι στο πρόγραμμα γιατί κάθε χρόνο πάντα κάτι γίνεται. Επίσης, μου κάνει εντύπωση ότι είναι πάντα στον ίδιο αγώνα με την οργάνωση να μην κάνει απολύτως τίποτα αλλά και με την αστυνομία να μην κάνει ούτε ένα μπλόκο ενδιάμεσα στις ειδικές για αλκοτέστ.

Επόμενος αγώνας θα είναι λογικά το Spa Rally γύρω από τη γνωστή πίστα που φιλοξενεί το service του αγώνα.